Ook natuurstenen interieurelementen hebben onderhoud nodig. De precieze aanpak kan sterk verschillen per steensoort.

Graniet

Alle bladen die wij leveren worden geïmpregneerd afgeleverd. Wij raden aan om 1 maal per jaar het blad te behandelen met een impregneermiddel voor natuursteen van bijvoorbeeld het merk HG. Het matte oppervlak raden wij u aan 2 keer per jaar te behandelen met hetzelfde middel. Ditzelfde geldt voor de gebrande of Satin oppervlaktes.

Vlekken

 • Voor dagelijks onderhoud volstaat af en toe een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger of afwasmiddel.
 • Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen door CIF Cream, onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlek weg en spoel na met warm water.
 • Eventueel kunt u een kunststof spatel gebruiken om vastzittende etensresten te verwijderen.
 • U dient het blad na het reinigen altijd na te behandelen met het onderhoudsmiddel van HG (impregneermiddel voor natuursteen).

 

Elkerl045

Marmer

Het is belangrijk om bij het onderhoud van marmer geen bleekmiddelen toe te passen. Chloor, azijn, rioolontstopper en dergelijke kunnen het pigment van het steen aantasten. Ook is het niet aan te raden om hete pannen op het marmer te plaatsen. Gebruik altijd een onderzetter. Snijden op het oppervlakte kan tot krassen leiden.

Hardsteen

Het bewaren van de donkere uitstraling is noodzakelijk om het blad te ‘voeden’. Dit kunt u doen door 1 deel gekookte lijnzaadolie te mengen met 1 deel terpentijnolie en daarmee het blad in te wrijven. Als alternatief volstaat het om het blad wekelijks goed in te wrijven met olijfolie en na enkele minuten goed uit te poetsen. Dit zorgt er gelijk voor dat kleine beschadigingen minder goed zichtbaar worden.

Composiet

Wij adviseren u om de onderstaande tips met betrekking tot het onderhoud van uw composiet werkbladen te volgen.

Onderhoud

 • Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream geadviseerd. Maak een sopje van CIF Cream en warm water, gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water.
 • Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlek weg en spoel na met warm water. Eventueel kunt u een kunststof spatel gebruiken om vastzittende etensresten te verwijderen.

Elkerl023

Gebruiksadvies

 • Aangezien composiet niet poreus is, kunnen vlekken niet in uw werkblad trekken.
 • Het gebruik van toezetmiddelen of wax zoals impregneermiddel, Vlekstop of kleurverdieper is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
 • Zet nooit hete pannen op uw werkblad, gebruik altijd een onderzetter.
 • Snijden op een composiet werkblad maakt uw messen bot. Gebruik daarom altijd een snijplank.
 • Ga nooit op uw werkblad zitten of staan.
 • Contact met chemicaliën wordt sterk afgeraden.
 • Agressieve middelen zoals gootsteenontstopper en ovenreinigers of geconcentreerde schoonmaakmiddelen zoals Cillit Bang kunnen onherstelbare schade aanrichten.

Contact

Slema natuursteen

Van kuppenveldweg 9
5721 TB Asten

Tel: +31 493 670866
info@slemanatuursteen.nl